Vypusť paru - zahraj sa na tlakový hrniec

pexeso-32

Spôsob akým v sebe zadržiavame rôzne emócie, pocity sa dá popísať obrazom tlakového hrnca. Naše potlačené a nespracované emócie sú mäso v tlakovom hrnce. Pri jeho varení je potrebné občas uvoľniť tlak v tlakovom hrnci. Ak by sme tak neurobili - hrniec vybuchne. Ak priebežne neuvoľňujem hnev a frustráciu - raz to vybuchne!

Nenechaj svoj hrniec vybuchnúť, škodí to...

  1. Nadýchni sa pomaly a zhlboka nosom.
  2. Vydýchni veľmi silno cez slabiku HISSSS. Urob krátke a silné HI, ktoré vynesieš na svojom dychu (nie na hlasivkách) a SSSS urob silné a veeeľmi dlhé - na celý výdych. Keď bude tvoje SSSS dostatočne silné, pocítiš aktiváciu svalov dýchacieho systému i brušných svalov. Keď bude výdych cez SSSS slabý, svaly sa aktivujú len jemne. Skús sa s tým pohrať 🙂
  3. Zopakuj 5 až 10-krát. Medzi jednotlivými opakovaniami si môžeš dať pauzu a uvoľni svoje dýchanie. Ak sa ti pri tejto technike točí v hlave, oddýchni si a zvoľni dýchanie. Je to pre teba náročná technika. V takomto prípade vykonaj len 2-3 opakovania 2 až 3-krát denne.