Paradajkový lekvár plný zdravia

Včera večer som, po prvýkrát od kedy zomrela moja mamka, otvorila jeden z jej vzácnych receptárov. V tej chvíli som si spomenula na jej paradajkový lekvár, ktorý som milovala.

A tak som časť dnešného dňa využila na jeho prípravu. Doprajte si čas na jeho prípravu. Oplatí sa! Áno, je sladký a jeho chuť je jemne pikantná. Pripomína mi chuť šípkového džemu.

Čo potrebujete na prípravu tejto zdravej dobroty?

  • 1,5 kg paradajok
  • 70 g Xylitolu alebo kryštáľového cukru
  • postrúhanú vanilku alebo 2 vanilkové cukre
  • 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1 kávovú lyžičku nastrúhaného alebo mletého zázvoru (ak nemám, využívam esenciálny olej zázvor – 2 kvapky, príp. podľa chuti).

Postup prípravy

Umyté a vriacou vodou oparené paradajky necháme stáť vo vode, olúpeme, pokrájame a varíme 1, 5 hodiny. Následne ich prepasírujeme, pridáme cukor a všetko ostatné. Varíme pokiaľ sa všetko nerozpustí. Následne varíme ešte cca. 1,5 hod, resp. až do zhustnutia. Horúce plníme do fliaš.

Prajem vám dobrú chuť,
Tina

Štítky:
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentáru. Zásady spracovania osobných údajov