Zelerové rezance s makom

Jedlo pre bezlepkáčov, vegánov, vegetariánov a radi si na ňom pochutnajú aj mäsožrúti. Ochutnaj túto dobrotu. Je vyžiadanou súčasťou skoro každej udalosti, na ktorú som pozvaná. Pozor, prudko návykové!

Aj Šarkan ju dostal na raňajky 🙂 Viac o tom nájdeš v Nedeľnej talkshow so Šarkanom.

Čo potrebuješ na prípravu tejto zdravej dobroty?

  • 1 ks zeleru
  • cca. 6 polievkových lyžíc mletého maku
  • 1 agáve (prípadne javorový) sirup alebo riedky med
  • môžeš pridať pár kvapiek citróna alebo 2-3 kvapky čistého esenciálneho oleja (Lemon / Lime / Wild Orange  alebo Mandarinka)

Z týchto ingrediencií pripravíš niekoľko porcií zdravej večere (cca. 4 – 5 porcií). Samozrejme veľkosť a množstvo porcií závisí od veľkosti zelerovej buľvy.

Postup prípravy

Zeler nastrúhaš na strúhadle na hrubšie rezance. Pridáš mak, agáve sirup a pár kvapiek citrónu alebo citrusového esenciálneho oleja, podľa chute. Všetko spolu dobre premiešaš a necháš odstáť min. 30 min.. Chute sa spolu prepoja a zelerová chuť sa z rezancov úplne vytratí. Doslovne! Táto dobrota chutí ako rezance s makom a je bezlepková.

Ak si alergický/á na zeler, môžeš ho nahradiť jablkom. V prípade jablkových rezancov odporúčam použiť agáve sirup (nie je tak sladký) alebo primiešať menšiu porciu medu.

Odporúčaný pomer surovín pri jablkových rezancoch na 1 porciu je:

  • 2 jablká
  • 3 PL mletého maku
  • 1 PL medu

Prečo zeler?

Zeler obsahuje vitamíny C, A, K, B, E a preto je ideálnym nástrojom pre posilnenie imunity.

  • Vysoký obsah vitamínu C robí zo zeleru ideálnu zbraň v boji proti chrípke a nachladeniu. Čerstvá zelerová šťava dodá telu množstvo vitamínu.
  • Vitamín A obsiahnutý v tejto zelenine podporuje tvorbu zrakového pigmentu, ktorý bráni vzniku šeroslepoty.
  • Pre správnu zrážanlivosť krvi a mineralizáciu kostí je nevyhnutný vitamín K.
  • Okrem celej skupiny vitamínov B, nájdeš v zelere aj vitamín E. Ten je pre telo významným antioxidantom, ktorý chráni pred voľnými radikálmi a vznikom niektorých druhov rakoviny.

Želám Ti dobrú chuť.

Pozor na závislosť! Ja som sa už zelerových rezancov prejedla. Aktuálne zvládam zjesť len jablkové. Zelerové však naďalej pripravujem pre svojich zelerovo-závislých priateľov a známych.

Tina

Štítky:
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentáru. Zásady spracovania osobných údajov